Hoogstwaarschijnlijk heb jij weleens een feest bezocht waar een dj aanwezig was. Een dj huren is immers een grote trend. Gedurende de avond draait de dj enkele keren aan een paar knopjes en voorziet de avond van geweldige muziek. Verder moedigt de dj het publiek aan om de handen in de lucht te gooien om de sfeer erin te houden. Klinkt gemakkelijk, toch? Maar is dat ook zo?

Plaatjes draaien op een feest klinkt als een gemakkelijke baan. Bovendien kom je gratis op diverse festivals en feesten en verdien je geld. Dat klinkt te mooi om waar te zijn! In dit artikel richt ik mij op het werkelijke leven van een dj, aangezien plaatjes draaien in werkelijkheid lastiger blijkt te zijn dan men verwacht. Ben jij benieuwd hoe het leven van een dj eruit ziet? Lees dan snel verder.

Weinig slaap

Als dj ben jij vooral in de avonden aan het werk en draai jij simpelweg nachtdiensten. Dit heeft echter grote invloed op het slaapritme. Zo is het mogelijk dat jij vanaf 10:00 meerdere afspraken af gaat, vervolgens in de avond wordt verwacht op locatie om het concert voor te bereiden en uiteindelijk de gehele nacht aan het draaien bent. Als jij die nacht daarvoor ook een optreden hebt gehad, kun jij zomaar dagen werken op 4 uur slaap. Op termijn zal dit ritme effect hebben op jouw lichaam en zal een burn-out een mogelijk gevolg kunnen zijn als jij niet tijdig ingrijpt.

Lange tijd van huis

Indien jij, als dj, steeds populairder wordt en steeds meer fans hebt, is het mogelijk dat jij uiteindelijk ook in het buitenland optredens zult krijgen. In verband met de voorbereidingen zul jij langere tijd van huis zijn. Hierdoor zien deejays hun familie en vrienden nauwelijks, vooral in de zomermaanden zullen deejays veel werk hebben en daardoor niet in staat zijn om hun familie en vrienden regelmatig te spreken.

Geen tijd voor jetlags

Veel festivals, die een dj inhuren, vinden immers plaats in het buitenland. Zoals ik eerder aangaf, worden deejays hierdoor ook regelmatig in het buitenland gehuurd. Naast de heimwee dat veel deejays ervaren, zal de jetlag ook een grote rol spelen. Vaak vindt de voorbereiding van het festival meerdere dagen plaats, waarbij er lange dagen worden gemaakt. Een dj krijgt hierdoor nauwelijks de tijd om te wennen aan het tijdsverschil, waardoor deejays vaak een enorm slaaptekort opbouwen.